Křehké nehty: 6 tipů, jak je zpevnit

Křehké, roztřepené a snadno se lámající nehty přímo volají po zvýšené pozornosti a po lepší péči. Když to s nimi však dojde až do takové fáze, může to znamenat, že došlo k nějakému vážnému zanedbání, kterému budete muset přijít na kloub. Abyste si nemusely hrát na detektivy, v dnešním článku se podíváme na to, jak křehké nehty zase zpevnit.

Kvalita nehtů není po celý život neměnná. Negativní dopady na ně může mít například choroba nebo to, jaké vykonáváte zaměstnání. Úplně ignorovat se také nevyplatí vnitřní výživu, protože právě vitamíny, minerály a další živiny jsou důležité pro normální stav různých tělesných tkání, včetně nehtů.

Jak ale vystopovat viníka potíží, když máte pocit, že jste do této chvíle dělaly vše správně? Případně, jak máte přispět k posílení nehtů, když máte zaměstnání, které jejich normálnímu stavu ani trochu nepřeje?

Nejlepší vitamíny na nehty - SROVNÁNÍ

#1 Vlasimo


#2 Venira


#3 Renovix


#4 Vlasové hnojivo


#5 Evelle


365-489 Kč


633-699 Kč


319 Kč


344 Kč


1519 Kč


19 aktivních látek

19 aktivních látek

12 aktivních látek

7 aktivních látek

10 aktivních látek

Na to se hned podíváme.

Jak poznat křehké nehty?

Křehké nehty poznáte snadno. Stačí, aby se nehet lehce ohnul (například o nábytek, což se občas děje), nebo abyste zavadily o nějaký předmět, a je hned nalomený nebo úplně zlomený. Křehký nehet nemusí kromě viditelné tenkosti a menší odolnosti vypadat na první pohled nijak podezřele, takže si škod všimnete až ve chvíli, kdy nastanou.

jak zpevnit křehké nehty

Příčiny křehkých a lámavých nehtů

Jak už jsme se o tom bavily v úvodu tohoto článku, na kvalitu a pevnost nehtů má velký vliv například naše práce. Poněkud překvapivě může mít na nehty špatný vliv i to, jakým způsobem jsme zvyklé uklízet. Pojďme si ale hlavní příčiny neutěšeného stavu vašich nehtů představit hezky postupně.

Jedním z největších nepřátel pevných a odolných nehtů je vlhkost. Nemusí jít čistě o tu venkovní během deště, ale především o vodu, která na nehty působí během koupání, umývání nádobí bez rukavic či během vaší práce. (Tento problém jistě dobře znají pomocné síly z restauračního provozu, kosmetičky a ženy, které se alespoň občas živí úklidem domácností a komerčních prostor.) Spolu s vodou pak nehty moc dobře nesnesou ani chemii.

Dále má na nehty a jejich odolnost špatný vliv:

  • Zvyšující se věk
  • Špatná funkce štítné žlázy
  • Anémie (ke které se dá dopracovat třeba nedostatkem železa)
  • Špatná vnitřní výživa

V neposlední řadě si také dávejte dobrý pozor na nošení umělých nehtů, protože v průběhu jejich tvorby se může používat UV záření nebo agresivní chemie z různých lepidel. Také nepodléhejte svodům příliš levné a nekvalitní kosmetiky. Do této kategorie můžeme zařadit třeba laky na nehty, které obsahují formaldehyd.

6 tipů, jak na pevné nehty

Kvalitní krém na ruce

Pokud nejste zvyklé pravidelně používat krémy na ruce, možná byste měly s jejich aplikací postupně začít. Dobrý krém na ruce nejenže chrání dlaně před vysušením, ale také může podpořit hydrataci křehkých a vysušených nehtů, které se mohou vlivem jejího nedostatku třepit a lámat. Krém na ruce nevybírejte primárně podle vůně, ale především podle obsažených látek. Nešlápnete vedle, když v něm najdete vitamín E, bambucké máslo nebo arganový či mandlový olej.

Kratší nehty

Pokud se vaše nehty poškodí i při hodně malém traumatu, nejlepší pro vás bude, když je budete nějakou dobu nosit krátce zastřižené. K tomuto tipu jste možná ale dospěly samy, protože nemá smysl nechávat si růst dlouhé nehty, když se vám mohou postupně ulámat.

Odlakovač bez acetonu

Aby byly nehty co nejvíce chráněny před negativním působením látek, které je mohou oslabit, podívejte se, zda v koupelně nemáte na poličce odlakovač s obsahem acetonu. Pokud ano, nemilosrdně se ho zbavte a nahraďte ho takovým, který ho ve složení nemá. I když je tato látka při odlakování velmi efektivní, může způsobovat dodatečné vysušování křehkých a suchých nehtů. Následkem toho se mohou na nehtech objevit bílé šupinky a další nedokonalosti, takže nehet nebude vypadat ani esteticky dobře.

Pozor na dezinfekci

Není tomu tak dávno, co jsme všechny musely hodně často používat dezinfekci na ruce, která dovede zpomalit šíření chorob v populaci. Většina dezinfekcí však obsahuje alkohol, který má (opět) tendenci ruce a nehty nadměrně vysušovat. Proto, pokud už musíte dezinfekci z nějakého důvodu použít, alespoň mějte po ruce hydratační krém.

křehké nehty příčiny lámání

Pitný režim

Na stav pokožky a nehtů má takřka blahodárný vliv i dobře nastavený pitný režim, ve kterém je dostatečné množství tekutin. Neříkáme, že musíte brát s sebou láhev s vodou úplně všude, opravdu ale víc sledujte, kolik toho v průběhu dne vypijete. Do pitného režimu se pak obvykle zahrnují i polévky.

Správná vnitřní výživa

Klíčovým bodem, který ovlivňuje kvalitu, vzhled a zdraví nehtů, je také správná vnitřní výživa, která by měla být bohatá na vitamín E, vitamíny skupiny B, zinek a další látky, které se často doporučuje užívat na podporu jejich krásy a růstu. Rozhodně nešlápnete vedle, když se tyto látky rozhodnete doplňovat do těla ve formě doplňku stravy, který kromě výše zmíněných složek obsahuje i pivovarské kvasnice, methionin, kolagen, který je klíčový pro pružnost tkání, přesličku rolní a mnoho dalších. Také zapomeňte na drastické redukční diety, protože vlivem omezeného příjmu potravy a vlivem velkého váhového úbytku, který pro tělo představuje stres, může dojít k dalším nežádoucím škodám.

Nejlepší vitamíny na nehty - SROVNÁNÍ

#1 Vlasimo


#2 Venira


#3 Renovix


#4 Vlasové hnojivo


#5 Evelle


365-489 Kč


633-699 Kč


319 Kč


344 Kč


1519 Kč


19 aktivních látek

19 aktivních látek

12 aktivních látek

7 aktivních látek

10 aktivních látek