Leukonychie: Co značí a jaké jsou příčiny?

Vypadají vaše nehty nějak jinak, než jak jste na ně zvyklé? Nemusí za tím být jen nepovedená manikúra, ale třeba nějaký zdravotní problém, o jehož existenci jste dosud neměly vůbec žádné tušení. Proto se dnes zaměříme na to, co je to leukonychie, jak se projevuje a co se s ní dá dělat.

Že se vám nehet občas ulomí kvůli suchosti, nebo na to, že se vám pod ním po větší ráně udělá modrá štěnice (či borůvka, jak někdo říká), na to jste si už nejspíš zvykly. To ale nejsou jediné problémy, se kterými se lze v rámci péče o zdraví nehtů setkat. Zkřížit cestu vám může například taková leukonychie, pro kterou jsou typické bílé skvrny a další projevy, které zatím možná ještě neznáte.

Právě z toho důvodu je důležité se o možné potíže, které se pojí s normálním stavem nehtů, aktivně zajímat. Nikdy totiž nevíte, kdy se vám budou načerpané informace hodit.

Nejlepší vitamíny na nehty - SROVNÁNÍ

#1 Vlasimo


#2 Venira


#3 Renovix


#4 Vlasové hnojivo


#5 Evelle


365-489 Kč


633-699 Kč


319 Kč


344 Kč


1519 Kč


19 aktivních látek

19 aktivních látek

12 aktivních látek

7 aktivních látek

10 aktivních látek

Co je to leukonychie?

Leukonychie je problém, který spadá do kategorie chromonychie (problém, který se týká změn nehtového lůžka). Nemusíte se ale bát, nejde o nic tak vážného. I když leukonychie vzniká po drobnějších traumatech, v běžných podmínkách se s ní nejčastěji setkáme třeba po manikúře. Tento problém se zároveň považuje za prakticky neškodný. V některých případech ale může být nutná změna životního stylu a některých každodenních návyků.

leukonychie příznaky příčiny

Příznaky a projevy

Jedním z nejvýraznějších projevů leukonychie jsou bílé skvrny na nehtech, které na nich nemají za normálních okolností co dělat. Tyto skvrny mohou začínat blízko nehtového lůžka. Objevit se také mohou nejrůznější viditelné linky. Tento stav může postihnout pouze jeden konkrétní nehet, není ale výjimkou, že se objeví i na několika nehtech najednou.

Příčiny leukonychie

Leukonychie má mnoho příčin. Některé z nich vyžadují cílenější péči, u dalších to však platit nemusí.

Mezi potenciální spouštěče může patřit:

Někteří lidé se také domnívají, že leukonychie může souviset i s nedostatkem některých důležitých látek v organismu (jde například o železo, vápník či zinek). Jiní si naopak myslí, že může tělo dávat tímto způsobem najevo, že bojuje s nedostatkem vitamínů. Co se týče duševní příčiny, nebylo potvrzeno, že by leukonychie souvisela s úzkostmi, se kterými se občas mylně spojuje.

Jak na zdravé nehty?

Aby byly vaše nehty dokonale upravené a zdravé, snažte se do těla dlouhodobě doplnit vitamíny, minerály, bylinky a další důležité látky, které jsou běžně součástí vícesložkových přírodních doplňků stravy. Ideálně v takovém přípravku hledejte methionin, přesličku rolní, pivovarské kvasnice, zinek, vitamíny skupiny B, vitamín E a mnoho dalších.

Také pomáhá, když přestanete používat agresivní přípravky na nehty a přestanete s kousáním nehtů kvůli nervozitě či nudě. Manikúru pak vždy provádějte maximálně šetrně a snažte se předejít mechanickému poškození nehtového lůžka.

Nejlepší vitamíny na nehty - SROVNÁNÍ

#1 Vlasimo


#2 Venira


#3 Renovix


#4 Vlasové hnojivo


#5 Evelle


365-489 Kč


633-699 Kč


319 Kč


344 Kč


1519 Kč


19 aktivních látek

19 aktivních látek

12 aktivních látek

7 aktivních látek

10 aktivních látek