Odlupování vrchní vrstvy nehtu: Jak to řešit?

Roztřepené a loupající se nehty jsou na první pohled učiněnou pohromou. Nejen, že vypadají velmi neupraveně, ale mohou v nás vzbuzovat pochybnosti, zda je s naším zdravím vše v nejlepším pořádku. Objevil se tento problém i u vás? Pokud ano, co může být jeho příčinou? A dá se tento jev řešit i v domácích podmínkách?

Za normálních okolností jsou nehty celistvé, pevné, ale přiměřeně pružné. Nejsou na nich viditelné žádné barevné nerovnosti, nemají deformovaný tvar a nemají ani žádné tečky, rýhy, plíseň a jiné neduhy, které poukazují na to, že zanedbáváme hygienu, správnou péči o ně nebo své celkové zdraví.

Někdy nás ale mohou přeci jen poněkud zaskočit různé patologie. K nim kromě lámání a třepení patří právě i šupinatění nehtů, které není u zdravého a dobře vyživeného nehtu normální.

Nejlepší vitamíny na nehty - SROVNÁNÍ

#1 Vlasimo


#2 Venira


#3 Renovix


#4 Vlasové hnojivo


#5 Evelle


365-489 Kč


633-699 Kč


319 Kč


344 Kč


1519 Kč


19 aktivních látek

19 aktivních látek

12 aktivních látek

7 aktivních látek

10 aktivních látek

Co se vám tím tedy snaží tělo říct?

Nejčastější příčiny loupání nehtů

odlupování vrchní vrstvy nehtů

Chemikálie

Nemusíte se každý den přehrabovat ve vyloženě toxickém průmyslovém odpadu. Hovoříme například o agresivní úklidové chemii. Nehtům také nedělá vůbec dobře příliš časté mytí rukou, což může být nutné například v lékařském prostředí, v kosmetických salonech a v dalších běžných profesích. Příliš silná mýdla mohou zbavit ruce a nehty jejich ochranné vrstvy, následkem čehož může dojít k jejich vysušování a loupání.

Málo, nebo naopak moc hydratace

U nehtů platí, že péče o ně by neměla být zanedbávaná, ale ani přehnaná. Nejlepší je zlatý střed, kdy na nehty nepůsobí příliš vlhkosti, ale zároveň jí není ani naprostý nedostatek. Pokud pravidelně a často pracujete s vodou a úklidovými prostředky (například mytí nádobí…), nehty opět přijdou o svou ochrannou vrstvu. Suché nehty se zase mohou podobat suché pokožce, která má také tendenci se v takové situaci loupat.

Trauma nehtu

Když se omylem praštíme do nehtu a otočíme ho do nepřirozené pozice, následně může opět dojít k jeho zvýšené lámavosti a k šupinatění. Jakmile poškozené místo odroste, a za předpokladu, že nedošlo k poškození nehtového lůžka, situace by se měla brzy vrátit do normálu.

Nedostatek živin

Aby se k nehtu dostala potřebná výživa, neobejde se to bez dostatečného přísunu železa, které je klíčové pro normální tvorbu a počet červených krvinek. Také ale potřebujete v jídelníčku další živiny, které podporují normální stav nehtů, vlasů a pokožky. Namátkou můžeme zmínit vitamíny skupiny B, kolagen nebo vitamín C.

Jak docílit zdravých nehtů?

Abyste svým nehtům nabídly nejlepší základ pro zdraví, normální vzhled a přiměřený růst, vyzkoušejte dlouhodobé užívání přírodního doplňku stravy s obsahem látek jako je methionin, přeslička rolní, kolagen, pivovarské kvasnice, vitamín E, vitamíny skupiny B a mnoho dalších.

Také nezapomínejte ani na správně nastavenou péči, která by měla zahrnovat méně časté nošení umělých nehtů, používání kvalitního krému a olejíčku na ruce a nehty a stříhání nehtů do kratší délky. (Takže se minimalizuje riziko, že se nehet samovolně ulomí.) Spolu s kvalitními laky na nehty a nošením ochranných rukavic svede tento postup doslova divy.

Nejlepší vitamíny na nehty - SROVNÁNÍ

#1 Vlasimo


#2 Venira


#3 Renovix


#4 Vlasové hnojivo


#5 Evelle


365-489 Kč


633-699 Kč


319 Kč


344 Kč


1519 Kč


19 aktivních látek

19 aktivních látek

12 aktivních látek

7 aktivních látek

10 aktivních látek